- diagnosticul şi stabilirea severității bolii, depistarea complicațiilor, prin metode clinice și de laborator; aici se efectuează, în mod curent, următoarele analize: glicemie, de atâtea ori pe zi, de câte este necesar; profil glicemic, imediat după internare și înainte de externare; HbA1c; albuminurie și raport albumină/creatinină urinară; creatinină , colesterol total, HDL, LDL colesterol și trigliceride; altele, cercetate numai uneori, la pacienții cărora le sunt necesare: depistarea oscilațiilor glicemiei, cu ajutorul senzorului glicemic profesional; fructozamina, măsurarea peptidului C, analize pentru depistarea intoleranței la gluten, analize pentru glanda tiroidă etc.
În mod obișnuit, pacienții mai beneficiază de investigații ca: examen oftalmologic, măsurarea vitezei de conducere a nervilor, electrocardiogramă, examen și tratament stomatologic (în cabinetul Centrului) etc.
- adaptarea (ajustarea) dozei de insulină, la fiecare injecție, în funcție de valoarea glicemiei de moment (măsurată de câte ori este nevoie) și de alți factori ce influențează glicemia;
- educaţia medicală, care constă în însușirea, atât de către pacienţi (copii mari şi tineri), cât şi de părinții copiilor mai mici, a cunoștințelor necesare pentru a putea contribui, în mod practic, zi de zi, la realizarea unui tratament cât se poate de exact. De exemplu, se învață: tehnica măsurării corecte a glicemiei, prin folosirea glucometrelor, efectuarea corectă a injecției de insulină, întocmirea propriei alimentații, despre activitatea fizică faptul că fumatul este extrem de dăunător (mulți tineri cu diabet fumează!!!) și multe altele. Acest proces de învățare este o condiție obligatorie pentru obținerea unui control glicemic foarte bun, pe o durată îndelungată de timp.
Educația pentru boală este adaptată vârstei copilului, precum şi capacităţii de înţelegere şi gradului de cultură ale părinţilor. Ea se desfășoară în grup (în cadrul unor lecții teoretice și practice, susținute de medici) şi în mod individual, prin discuții cu medicul, educatorul și nutriționistul;
- suportul și consilierea psihologică, în vederea diminuării impactului psihic negativ al diabetului asupra pacienților și familiilor acestora;
- consilierea socio-profesională a pacienţilor.
Beneficiile pacienților sunt multiple și evidente:
- reducerea semnificativă a Hb A1c ( medie și valoare individuală), constatată la reinternare;
- scăderea riscului de apariție a complicațiilor și încetinirea evoluției lor;
- creșterea respectului de sine, datorită unei mai bune cunoașteri a bolii;
- reducerea sentimentului de frică exagerată, față de multe aspecte ale diabetului zaharat (hipoglicemii, complicații, evoluție etc)
- schimb de experiență și legături afective de durată, cu alți pacienți cu aceeași boală etc.